Batranul sofer

Acum un an si ceva stateam in Zorilor in chirie. Seara, pe la 9 si ceva, mergeam spre magazinul din cartier sa-mi cumpar ceva de mancare.

Pe drum ma opreste un batran cam la 60 de ani, intrebandu-ma unde e sala sporturilor (pentru cine nu e din Cluj, locul unde l-am intalnit era cam la 45 de minute de sala sporturilor). Il indrum in directia buna, directie in care aveam si eu de mers vreo suta de metri.

Mergand in aceeasi directie, batranul se apuca sa imi povesteasca cum a ramas el cu camionul defect, ca are marfa scumpa si care nu e asigurata, ca are nevoie de ajutorul altor camionagii pe care spera sa-i gaseasca la sala sporturilor, ca a ramas fara bani, nevasta-sa nu-i poate trimite bani numai maine si tot asa. Eu il aprobam si il compatimeam in sufletul meu.

Cand sa se desparta drumurile noastre imi zice batranul: “Cu toata rusinea, va rog, daca puteti, sa-mi dati bani sa-mi iau un corn si un iaurt.” Eu, copil bun, ii dau 10lei, el imi multumeste si pleaca mai departe.
Tre sa recunosc ca, atata timp cat a fost langa mine, nu m-am gandit ca ar putea fi vreo faza gen Filantropica. Dupa ce a plecat parca m-a incercat o banuiala. Am lasat-o balta, cu gandul ca daca asa frumos poate povesti, si-a meritat banii, chiar daca erau minciuni.

Saptamana trecuta veneam de la servici. De data asta in Manastur (sau Jungla de Beton, cum e cunoscuta popular intre clujenii civilizati). Ghici cu cine ma intalnesc? Bingo! Ghici cine a ramas iar cu camionul si cauta de data asta parcarea de la Cora? Da, el era.

L-am lasat sa-si spuna povestea si cand a ajuns la partea cu ”Cu toata rusinea, va rog, daca puteti, sa-mi dati bani sa-mi iau un corn si un iaurt.” am spus nu si i-am intors spatele.

Dispretuiesc cersetorii. Niciodata nu le dau bani. Pot sa vad o tiganca cu un copil de un an in brate, descult, iarna si nu am nici o mustrare de constiinta ca nu ii dau bani. Eu muncesc pentru banii mei. Eu nu fac copii pana nu am cu ce sa-i cresc. Nu ma intereseaza ca ea nu are lapte sa-i dea copilului. E datoria ei sa-l creasca daca l-a facut si sa munceasca pentru bani, nu sa intinda mana.

Oare trebuia sa-i explic soferului ca ne-am mai intalnit?

Post to Twitter

Pe aceeasi tema:

5 Responses to Batranul sofer

 1. szili90 says:

  ah, și eu m-am întâlnit de câteva ori cu tipu ăla, exact aceeași poveste :))

 2. Dragos says:

  @szili90 oare de cate ori crede ca merge povestea in oras?

 3. Dan Ciulea says:

  ooo il stiu pe ala, mie imi cerea bani sa mearga cu trenu' pana'n dej…:-))

 4. Dragos says:

  @Dan ar fi tare sa avem macar o poza cu tipul

 5. Dan Ciulea says:

  cu proxima ocazie, ii fac poza! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *