Locul secret

Filed Under (cluj, locul secret) by Dragos Mone on 14-03-2011

Tagged Under : , , ,

Daca nu ai parte de liniste acasa (Vorba bancului: dupa ce l-a facut pe Adam, Dumnezeu s-a odihnit. Dupa ce a facut-o pe Eva nimeni nu s-a mai odihnit. Niciodata.) si ai iesi la o plimbare in care sa iti aduni gandurile sau pur si simplu vrei sa vezi orasul intr-o alta lumina, satul fiind de agitatie, trafic si nervi, sunt cateva locuri care te pot ajuta.

Sunt locuri pe care le-am gasit intamplator si le-am apreciat pentru sentimentele pe care le inspira.

1. Viile Dambul Rotund. E o strada din cartierul Dambul Rotund, strada aflata la limita orasului. Practic e un fel de acoperisul lumii. Nu vei avea aceasi priveliste pe care o ai de pe Calea Turzii dar e mult mai multa liniste. De acolo poti vedea orasul de departe si totusi aproape, te poti detasa de gandurile care nu te lasa sa fii copil.

dambul rotund 1

dambul rotund 5

Acum vreun an eram pe strada si povesteam cu un batran, cand am auzit cantecul fazanului la vreo 100 de metri de noi, in tufe. Batranul a inceput sa zambeasca si sa-mi povesteasca cum prind copiii fazanii in zona cu un borcan de muraturi si cateva boabe de porumb. Copiii aseaza un borcan mare de muraturi (gol) pe pamant, rasturnat, cu gura la deal si inaltata de la pamant cu un lemn sau o piatra si pun in borcan niste boabe de porumb. Fazanul nu e chiar cea mai desteapta creatura, intra in borcan dar nu mai poate iesi(aluneca pe sticla cand vrea sa iasa cu spatele), nu se poate roti in borcan si ramane prins.

dambul rotund 3

dambul rotund 2
Cum ajungi acolo? Simplu. Folosesti harta asta:


Vizualizare hartă mărită

2. Inainte de pista de la aeroport. Daca mergi pe strada Elicei ajungi chiar in capatul pistei. Pe langa gardul aeroportului este un drum neasfaltat pe care poti merge linistit.

elicei parasutistilor

Daca te sincronizezi corect (adica deschizi site-ul aeroportului si cauti momentul aterizarii unui zbor international) vei trai un moment magic, un moment pe care eu l-am trait din intamplare: sa treaca la 30 de metri pe deasupra ta un avion cu reactie. Ai reflexul de a te apleca si fugi cat mai departe, in timp ce vibrezi tot. Ma repet dar…. e altceva.  Acum cateva zile am fost si am filmat aterizarea unui Airbus:

Fun fact: in zona se aud tipetele uliilor. Pe langa pista sunt difuzoare care emit sunete ca sa sperie porumbeii si ciorile.
Harta:


Vizualizaţi Capatul pistei pe o hartă mai mare

Aici ma opresc. Saptamana viitoare va voi arata si alte locuri secrete. Pentru ca cele enumerate mai sus sunt locuri secrete. In fond, nu ai vrea sa mergi acolo pentru liniste si sa gasesti inca 4-5 nelinistiti, nu?

Ati fost vreodata in aceste locuri? Ati cautat vreodata asemenea locuri? Stiti si alte locuri ‘secrete’ din Cluj?

Post to Twitter

Pe aceeasi tema: