29
Cum a fost la “Din ON in OFF”
Filed Under (cluj) by Dragos Mone on 29-01-2011
Tagged Under : caffe rab, event TVdece, onoff, TVdece
Aseara a avut loc acea intalnire care va ramane in memoria viitoarei comunitati on-line din Cluj, ca Inceputul.
A fost prima intalnire de bloggeri, primul event marca TVdece care a avut ca scop transformarea individualitatilor intr-o comunitate ( dupa cum bine zice #Zicu).
Ce mi-a placut a fost faptul ca, in ciuda abordarii unor teme destul de formale, toata lumea a fost relaxata si s-a implicat in dezbatere. Ce am retinut eu din discutii( azi observ mici lacune in memorie, banuiesc ca nu au legatura cu berile baute):
1. Oana ne-a vorbit despre: “Cine sunt eu în online şi cine sunt în offline? Sunt două branduri personale, sau e acelaşi?” In mare, daca iti creezi o imagine in online care difera puternic de cea reala, din offline e bai. Prezenta ta in sousal midia trebuie sa fie sustinuta si in real life de o personalitate puternica. Cunoasteti genul: zmeu pe net( te rup, esti prost, iti arat eu!) care, ajungand fata in fata cu “prostul”, devine un mielusel si o da pe “m-ai inteles gresit / nu trebuia sa o iei asa”?
PS: Peruca a fost bestiala.
2. O prezenta care m-a surprins intr-un mod placut a fost Paul aka Elfutz care a incercat sa raspunda la intrebarea “Avem o comunitate, ce facem cu ea?”. O prezentare argumentata, cu idei bune, exemple adecvate si care a generat discutii destul de aprinse (la modul bun, in sensul ca multa lume vroia sa puna intrebari si sa dea raspunsuri). Omul asta a stiut despre ce vorbeste. Comunitatea incepe de la individ. Daca vrei sa fii ajutat, primul pas este sa ajuti la randul tau si sa-i demonstrezi “aproapelui tau”(no Jesus talk) ca doar impreuna va puteti ridica.
3. Ruben a zdruncinat cateva pareri ale ciripitorilor, punand bazele unui cod de “Bune practici pe twitter: ce să şi ce să nu.” Cateva idei din seria Asa NU:
- NU incepeti pe twitter discutii care isi au locul pe messenger ( Ba Mihai, te rog eu sa ma ierti ca ti-am luat pozele din articol si le-am publicat ca ale mele).
- NU anuntati un om pe twitter ca are mail/comentariu pe blog/DM ( @mihai vezi ca ai mail/DM. @boule stiu ca am primit mail, am la dispozitie 30 de aplicatii care-mi spun asta si pe restul oamenilor [care, din pacate, te urmaresc] nu-i intereseaza.
- NU mai produceti zgomot inutil ( Inainte twitter te intreba: What are you doing? Acum te intreaba:”What’s happening now?” )
- NU mai porniti si sustineti #hashtaguri inutile, care nu au relevanta( stiti voi care )
4. Spi-Oana a incercat sa surprinda tendintele actuale din on-line “Cum văd eu blogging-ul în 2011”. Inca de la inceputul anului s-a un avant nou in blogging, oamenii au inceput sa scrie mai mult, a trecut acel moment in care multi sustineau: Social Media e noul negru, twitterul nu mai rupe ca la inceput ( in fond e doar o unealta ), facebook se dezvolta in acelasi ritm ametitor, dar oamenii se intorc la blog. Acolo ai libertate deplina si poti sa-ti exprimi nelimitat ideile.
5. Eu am incercat sa demonstrez “De ce are nevoie online-ul de offline?”. Ideea este ca scopul nostru in online si nu numai e sa crestem, sa ne dezvoltam. Cum putem face asta? Doar invatand. Inveti din experienta proprie ce e bine si ce nu, dar mai bine este cand inveti din experienta altora.
Onlineul ofera posibilitati de invatare si dezvoltare prin comunicare deosebite. Este prezent in viata noastra (poate) mai mult decat ar trebui. Indiferent cate variante de comunicare ne-ar oferi, nu poate ajunge la nivelul comunicarii directe, fata in fata. Prin internet poti comunicia prin: imagine, sunet, text, video, dar pierzi canalele paraverbale, gesturi, mimica, subtilitati ale comunicarii.
Participand la intalniri/discutii/baute(de ce nu?) cu alti bloggeri avem ocazia sa ne cunoastem, sa ne imprietenim, sa ne sudam intr-o comunitate care are ocazia sa schimbe, sa influenteze mediul si societatea din care face parte.
Felicitarile mele organizatorilor, vorbitorilor si participantilor! Mai multe imagini aici (cefacemdiseara.ro multumim pentru poze!).
Inchei aceasta (prea) lunga postare cu intrebarea: v-a placut demonstratia mea culinara ca onlineul e mai fain in offline?