Cluj-Napoca – fiecare cartier cu clima lui

Vineri am facut o scurta vizita la TEDx Cluj, vizita care s-a transformat din 5 minute in mai mult de jumatate de ora din cauza ploii de vara care a lovit Clujul:

covorul rosu TEDx Am inteles ca zona Eroilor-Avram Iancu a fost un pic sub apa:

catedrala in ploaie

Ploua cu bule si bulbuci:

ploua cu bule si bulbuci

palatul banffy sub ploaie

Cand s-a linistit ploaia am plecat spre casa (Manastur). In Manastur soare. Si un curcubeu dublu deasupra cimitirului:  curcubeu dubluSi asta mi-a adus aminte de o situatie ciudata dar reala si explicabila:

Fiecare cartier din Cluj are clima proprie si diferita.

Sa ma explic: Am stat 5 ani in Zorilor. Plecam de acasa spre scoala (Centru) pe ploaie/ninsoare si ajungeam  pe soare/ceata. Vineri a plouat in centru de a rupt (cum am aratat mai sus) si in Manastur era soare. Azi-iarna plecam din Manastur spre Dambul Rotund prin Gruia si schimbam 3 tipuri de vreme pe drum. Vad twituri ca in Gheorgheni ploua si ma uit pe geam (in Manastur sau Dambul Rotund) si vad soare.

cartiere Cluj

Explicatia e simpla: in Cluj cartierele (cele mari, nu Zorilor Sud, Gradini Manastur) sunt delimitate natural. Clujul nu este in camp deschis cum sunt alte orase (Timisoara, Bucuresti), unde cartierele au fost delimitate de administratie, ci e asezat pe doua vai. Cartierele sunt separate de elemente naturale: Somesul (intre Manastur si Grigorescu, Bulgaria si Iris, Marasti si Dambul Rotund), dealuri (Gruia, Zorilor, Manastur, Andrei Muresanu) sau sunt asezate mai jos decat restul orasului ( Intre Lacuri, Marasti, Someseni). Datorita acestor diferente geografice apar si diferentele climatice.

Ori asta, ori cineva de la INMH isi bate joc de noi.

Post to Twitter

Pe aceeasi tema:

One Response to Cluj-Napoca – fiecare cartier cu clima lui

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *