Locul secret – Calvaria

Biserica Calvaria de la Cluj-Manastur, cu hramul Sf. Maria, este cel mai vechi monument istoric si de arhitectura pastrat in fostul sat Cluj-Manastur, din apropierea Clujului. Incepand cu a doua jumatate a secolului al XI-lea a functionat aici, in interiorul fortificatiei regale-comitatense, abatia benedictina Monasterium Beatae Mariae de Clus, Inconjurata cu un zid de aparare. Din vechile constructii se mai pastreaza doar corul bisericii, prevazut cu o nava mai simpla, construita in secolul al XIX-lea pe vechile fundatii. Biserica este inconjurata de un val inalt de pamant, urma a fortificatiilor elipsoidale din evul mediu, cand intregul areal dispunea de santuri de aparare spre sud, est si vest, spre nord existand o panta naturala abrupta.

Sursa: wikipedia.org

Pozele sunt facute anul trecut, in aceeasi perioada. Cand am fost eu biserica tocmai se inchidea, dupa slujba de duminica si nu am apucat sa vedem si interiorul. Banuiesc ca e frumos si merita vazut.

calvaria-2

Ce mi-a placut foarte mult e curtea bisericii, o oaza de verde crud ascunsa intre doua cartiere pline de zgomot si praf.

calvaria-4

calvaria-5

Aleea care te duce la biserica:calvaria-7 Pomi in floare:

calvaria-6 Si programul de vizitare in cazul in care vreti sa va relaxati cateva minute:calvaria-1

Post to Twitter

Pe aceeasi tema:

2 Responses to Locul secret – Calvaria

 1. […] Dacă ţinem cont de cele de mai sus avem şanse mari să descoperim destul de repede cadoul perfect pentru persoana potrivită. Ca să duc şi eu leapşa mai departe voi alege să-i dăruiesc o carte lui Sorin, o carte care cred că-l va încânta. De la mine leapşa merge mai departe şi sper că va fi onorată de către Mădălin Ciortea, Deme, Diana şi Dragoş Mone. […]

 2. zb says:

  Eu am ramas dezamagita de cum a fost renovata si de personal.
  Aleea care merge spre biserica este intradevar foarte frumoasa si parca te conduce intr-un loc de vis.
  Dar se spulbera repede visul de indata ce vezi biserica si minunatul spatiu verde care nu este deloc valorificat.
  Biserica a fost renovata, undeva in ultimii 10 ani din cate am inteles, dar in loc sa pastreze aerul medieval i s-au dat numeroase “atingeri” moderne, dintre care si albul peretilor interior, geamurile, si modul in care a fost reconditionati peretii exteriori.
  Iar de personal, dezamagita din nou. Am incercat sa pasesc spre treptele care merg la clopotnita sa fac cateva poze si mi s-a spuns pe un ton uracios ca nu am ce cauta acolo( desi nu era nici un semn de avertizare care sa indice ca accesul interzis pe acele trepte), iar apoi desi nu incepuse sluja abia ne-au lasat sa vedem Biserica pe interior (asta in timpul programului de vizitare)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *