Cum mai mor copiii

Alex scrie pe blogul lui despre ce s-a intamplat azi in centrul Clujului, cand doi copii au fost loviti de tencuiala desprinsa dintr-o cladire istorica neintretinuta. Nu sunt de acord cu el. De ce:

Cand a renovat primaria pe banii publici o proprietate privata? Si nu ma refer la renovari de genul: are domnul vice o casa care are nevoie de izolatie termica si se rezolva cu oamenii primariei si materiale de la prieteni, ci ma refer la proprietati private detinute de oameni care nu sunt in stare sa le repare.

balcon

Ca idee: tot ce e cladire istorica se restaureaza cu o firma autorizata si specializata pe monumente istorice. True story(cunosc firme si situatii). Dar este responsabilitatea proprietarului sa-si plateasca renovarea si obligatia lui sa ceara acordul primariei sa isi repare casa lui. E ca si cum as cere eu, Ghita din deal, sa vina primaria sa imi repare mie casa pe bani publici pentru ca eu nu am bani sa repar casa dar nici nu vreau sa plec din centru in alt cartier.

Vrei sa stai in centru? Ai bani pentru asa ceva? Repara-ti casa sau raspunzi pentru ce se intampla. Oamenii/copiii aia nu au nici o vina si e pacat ca s-a intamplat asa, dar responsabilitatea e strict a proprietarului casei.

Primaria poate doar sa te avertizeze si sa te amendeze daca nu iti intretii casa, dar nu poate sa actioneze pe proprietatea ta. Curtea mea e problema mea sau la mine in curte eu sunt rege. Discutam pur si simplu de renovarea unei proprietati care este conditionata suplimentar fata de o cladire obisnuita la capitolele aspect dupa renovare si firma care executa renovarea.

Si ca ultima remarca, faptul ca nu stiai ca incalci o lege nu te scuteste de consecinte. Si consecintele pot fi destul de dure:

.„Monumentele istorice au o legislatie care permite exproprierea in cazul neintretinerii, care implica degradare si pericol public pentru societate ”

Sursa foto si citat.

Post to Twitter

Pe aceeasi tema:

 • Nimic asemanator. Se mai intampla!

3 Responses to Cum mai mor copiii

 1. alex bartis says:

  Parerea mea, e a mea, si nu o vei schimba, dar si tu ai dreptate. Si oricum ai lua-o, tot vina primariei reiese din ce ai zis si tu, pentru ca ii lasa sa stea acolo cand ei nu isi permit. Daca exista o lege care permite exproprierea, pentru ca oamenii nu isi permit sa stea acolo, de ce mai stau de atatia ani, cand Apostu a spus ca sunt instiintati de nush’ cand.

 2. Robintel says:

  Subscriu la ce s-a scris mai sus: n-ai bani să repari casa? O vinzi și te muți altundeva. Nu vrei să repari și se întâmplă rele? Plătești.

 3. marius says:

  Am scris si la Alex, vad ca suntem de aceiasi parere in acest caz 😉
  In plus, poate ca nu multa lume stie asta, Primaria repara pe banii ei cu o firma urmand ca tu sa platesti in rate, fara dobanda, doar actualizat cu inflatia, fatadizarea facuta de Primarie. Asta am uitat sa o scriu la Alex pe blog 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *