Napoca Rally Academy

Filed Under (interesant, trafic) by Dragos Mone on 16-06-2011

Tagged Under : , , , ,

Sambata mi-am dat seama ca nu stiu sa conduc. Adica stiu cat stiu si ceilalti 6 milioane de soferi din Romania, care au facut o scoala de soferi, unde au invatat legislatia, sa plece cu masina de pe loc si si-au luat permisul cu putin noroc si ingaduinta din partea politistului.

Scoala de conducere defensiva de la Napoca Rally Academy mi-a aratat ca nu stiu sa intru corect intr-o curba, ca nu stiu sa trag corect de volan, ca nu inteleg in totalitate fizica miscarii unui autovehicul pe drum. Dar astea s-au schimbat. Sper. Intr-o zi alaturi de Danny Ungur, Bogdan Marişca şi Vlad Cosma am invatat mai multe despre condus si masini decat in 2 luni de scoala de soferi si aproape 7 ani de condus.

Am aflat in schimb ca am o pozitie corecta la volan, ca am idee despre atentia la volan si ca, avand profesori care stiu ce fac, poti invata multe despre masina pe care o conduci, despre tine ca sofer si iti poti imbunatatii indemanarea si viteza de reactie la volan.

Despre cei trei piloti ce pot sa spun? Ca sunt oameni faini, ca au multa rabdare, ca stiu mult mai multa fizica si mecanica decat stiu eu (desi am facut liceu de mate-fizica si inca vreo 3 ani de mecanica la facultate), ca stiu sa rada cand e de ras si sa fie seriosi cand discuta lucruri serioase si ca nu iti dai seama cand esti cu ei ca sunt campioni nationali de raliu si nu niste prieteni pe care ii stii de cand lumea.

Dupa lectiile teoretice am trecut la practica. Cateva ture in cartodromul din Gheorgheni in care am exersat  viraje si manevrarea corecta a volanului. Apoi ne-am urcat in simulatorul de supravirare (pe care nu e deloc usor sa-l controlezi dar care e foarte distractiv) :

Dupa care am trecut la franare brusca si viraj. Ca sa va faceti o idee, trebuia sa vii cu minim 50km/h spre un Y format din conuri, unde Bogdan Marişca iti arata in ultimul moment in care parte sa o iei. Din clipa in care ajungeai la intersectie aveai voie sa franezi si aveai la dispozitiei 2 lungimi de masina sa opresti. Nu e deloc usor si iti trebuie un pic de cojones ca sa faci asta la viteza ceruta. Eu am intrat prea incet prima tura dar am reusit sa franez. A doua tura am intrat la viteza dar am “omorat” un con si o bucata din bara loganului:

Concluzii? Daca esti sofer profesionist  sau conduci masina in interes de servici sau faci mai mult de 15km pe zi cu masina sau pur si simplu conduci un autoturism in Romania, ai nevoie de scoala asta. Scoala de soferi pe care o faci pentru permis te ajuta doar sa iti iei permisul. Nu iti dai seama cate chestii te invata gresit sau nu te invata deloc in scoala. Baietii de la NRA nu sunt niste instructori care iti povestesc din carti. Ei traiesc pentru viteza si ei aplica in raliuri ce te invata pe tine la scoala de conducere defensiva.

Daca vreti sa invatati sa stapaniti masina si sa va salvati viata in cazul unui eventual accident, mergeti si invatati de la profesionisti.

grup foto Puteti citi mai multe si vedea poze si video si la restul grupului: Razvan si Alina, Razvan BB, Lorand, Nebuloasa, Cristi Gog, Groparu, Gaben, Vlad Cucu, Ciulea si Psaico.

Post to Twitter

Pe aceeasi tema: