Te-ai saturat de chirie?

Filed Under (ganduri) by Dragos Mone on 07-04-2011

Tagged Under : , ,

Ia-ti Prima casa.

Pentru ca atunci nu-ti va mai bate proprietarul la usa dupa chirie ci recuperatorii bancii.

02112010(010)

Multi au scris despre asta si au dezbatut polemica proprietar versus chirias. Aici, aici si aici puteti citi cateva pareri pe care le impartasesc. Care sunt avantajele si dezavantajele, siguranta de a detine o casa, nesiguranta din chirie. Dar sa va impartasesc punctul meu de vedere:

– nu am bani sa-mi cumpar casa, nu imi cumpar. Vad in jurul meu oameni care si-au luat credit pe 25-30 chiar 50 de ani. Eu am 25 de ani acum. Daca imi iau credit pe alti 25 o sa termin de platit ratele cand? La 50 de ani? Nu mai bine stau in chirie pana stiu ca am posibilitatea financiara sa pun jos jumatate din pretul apartamentului si sa iau un credit pe 5-10 ani pentru restul? Daca nu o sa am posibilitatea financiara sa imi cumpar nu imi cumpar si gata.

– acum am nevoie de o garsoniera, eventual 2 camere(daca vreau sa ma simt mai boier). Imi cumpar si platesc intretinere la 3 camere din care 2 sa fie goale? Parintii mei au cumparat o casa. Avea 2 camere. Au mai construit inca o camera + bucatarie, hol, baie etc pentru ca eram 2 copii. Eu sunt la Cluj, sora mea este pe clasa a 12-a. Eu merg acasa doar in vizita(weekend si vacante). Dupa ce va veni la Cluj la facultate si sora mea va avea aceeasi prezenta acasa. Peste 2-3 ani ai mei vor avea o casa de 120mp cu 4 camere in care vor locui doar ei doi.

– in Cluj sunt exagerat de mari preturile la apartamente. Solutia ar fi Floresti sau Apahida. Intrebare: de ce sa ma mut de la oras la tara? Daca vreau sa stau intr-un sat, ma mut in Feleacu sau Martinesti si imi fac o casa faina, imi rezolv utilitatile si stau comod. Sa spuna cei din Floresti cat de des si in ce conditii ies seara la o bere in oras si cat dureaza drumul de la servici acasa.

– iei credit. Platesti 15 ani. Patesti ceva(boala, accident, moarte) si nu mai poti plati. Rezultatul: banca iti ia casa si tu ramai cu 15 ani de chirie foarte scumpa.

– acum stau in Cluj, cu prietena mea intr-o garsoniera din Manastur. Peste 2-3 ani vom avea nevoie de 3 camere. Ne cautam chirie la 3 camere. Poate voi pleca din tara(ca nu arata deloc bine situatia pe aici). Sau ma mut in alt oras. Totul se rezolva usor. Daca sunt proprietar am doua variante: vand sau dau in chirie. Nici una nu ma incanta. Rata din banca ramane.

Eu ma gandesc asa: de ce sa ma leg la cap daca nu ma doare? Gresesc?

Post to Twitter

Pe aceeasi tema: