06
Gris pane
Filed Under (Uncategorized) by Dragos Mone on 06-09-2010
O reţetă din copilărie. Nu copilăria mea, dar mi-aş fi dorit gustul acesta ca amintire de pe la 5-6 ani.
Alma mi-a făcut, eu am gustat şi am plantat-o în rândul reţetelor de făcut (categoria simple, rapide şi bune).
Ingrediente:
-1 litru de lapte
-3 linguri de zahăr
-1 cana de gris
-1 plic zahăr vanilat sau 1 strop esenţă de vanilie concentrată
– 2 sau 3 ouă
– puţină sare (se poate si fără).
Se pune laptele la fiert şi se adaugă cele 3 linguri de zahăr şi zahărul vanilat.
Cand laptele dă in clocot se pune in ploaie grisul şi se amesteca repede ca să nu apară cocoloaşe. Se lasă la foc mic 15-20 de minute, amestecând continuu până când se îngroaşă.
Se toarnă grisul cald într-o tavă pe care am pus o folie de aluminiu (se poate pune hartie cerată), singura condiţie fiind ca la final grisul să se desprindă de pe folia respectivă.
Se lasă în tavă să se racească. După ce s-a răcit se poate felia în bucăţi mai mari sau mai mici, dupa cum va place. Eu le-am tăiat dupa cum se vede pe farfurie.
Intr-un alt vas se bat 3 ouă intregi cu un pic de sare (se poate si fără). Bucăţile de gris se dau prin ou şi apoi se prăjesc în ulei într-o tigaie antiaderentă.
Dupa ce s-au prăjit se poate pune zahăr peste ele cât sunt calde pentru ca zahărul se va topi parţial şi le va da un gust mai bun.
Poftă mare !!!