Un ceaun cinstit

Filed Under (cluj, funny, mancare) by Dragos Mone on 18-03-2014

Tagged Under : , , , ,

E clar ca vine vara si nu vreau sa pierd weekendurile cum le-am pierdut vara trecuta. Am in plan iesiri la gratar si cu cortul. Asa ca am trecut la fapte: mi-am luat ceaun.

ceaun si trepied

Pentru ca mi-e dor de un gulyás cinstit, asa cum a facut Bogdan la Cabana Motilor, am fost in piata si am luat un ceaun de fonta. M-am oprit in fata pietei Marasti(pentru cunoscatori) sa astept un prieten si stateam uitandu-ma la minunatia cu toarta si trepied proaspat achizitionata. Un domn, la un 50 de ani, se opreste si ma intreaba vizibil interesat: “E de fonta?”. Si de aici a pornit o discutie foarte educativa despre ceaune. Un scurt rezumat:

  • el are un ceaun de fonta de 10l. Al meu e de 7l dar e numai bun;
  • ceaunul de fonta e mai bun decat cel de aluminiu sau cel de tabla emailata;
  • trebuie sa am grija sa nu il lovesc de pietre sau beton pentru ca se face bucati(fonta e casabila casanta);
  • e o alegere buna pe termen lung pentru ca dureaza mai mult decat alte tipuri de ceaune si da un gust foarte bun mancarii(ceva legat de grosimea peretelui si distributia uniforma a caldurii);
  • inainte de prima masa trebuie ars(are parafina pe el de la matrita de turnare): juma de litru de spirt medicinal in el, putin spirt pe exterior si dat foc pana se termina spirtul. Apoi pus apa la clocotit jumatate de ora, apoi iar spirt ars(de data asta doar de forma) si apoi spalat bine cu detergent;
  • nota bene: gulyasul fara slanina si ardei multi nu e gulyas.
  • la final m-a felicitat pentru alegere si mi-a urat spor la gatit.

Apoi a plecat in treaba lui. Mi-a placut episodul.

Post to Twitter

Pe aceeasi tema: